Connect with us

PETUA

Cara Simpan Daun Kunyit, Pudina & Kesum, Tetap Segar Walau Hampir Sebulan Dalam Peti Sejuk

Published

on

Cara Simpan Daun Kunyit, Pudina & Kesum, Tetap Segar Walau Hampir Sebulan Dalam Peti Sejuk

Umum mengetahui kalau sayur jenis daun-daun kalau simpan kat peti ais memang tak tahan lama. Sekejap je rosak jadi kering dan burvk. Tapi kalau simpan betul dgn caranya boleh tahan berminggu segar je.

Sayur jenis daun memang tak tahan lama kalau diletak begitu saja dalam peti sejuk. Selalu 3 hari dah layu. Tapi kalau ikut cara yang dikongsi oleh Huda Zainal, daun kunyit dan daun kesum yang disimpan lama pun masih segar.

Daun kunyit dah 3 minggu. Daun kesum dah 6 hari. Fresh lagi. First time cuba cara ni. Adik yang ajar. Katanya ini cara mak simpan sayur berdaun. Terbukti kekal kesegarannya.

Biasanya daun kunyit, 3 minggu dah kuning dan layu. Daun kesum lagi tak payah kata. Sehari dua dah layu.

Cara-caranya:

1. Lapik kitchen towel dalam bekas. Nak guna kain pun boleh.

2. Basahkan kitchen towels tu guna air paip je. Biar dia lembap.

3. Macam tu ja. Tak banjir. Sekadar lembap je.

4. Masukkan daun kesum & kunyit. Kalau nak guna untuk simpan pudina pun boleh.

5. Cover atas daun tu dengan kitchen towel lembap juga. Lepas tutup bekas. Masukkanlah dalam refrigerator.

Selamat mencuba!

Sumber: Huda Zainal Via vanillakismis.my

Apa kata anda? Dah baca jangan lupa like dan follow kami di Majalah Sinar.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending