Connect with us

AGAMA

RAMAI TAK FAHAM, BAGI HADIAH KAT MAK AYAH, BILA MEREKA DAH MNGGAL TERUS AMBIK BALIK..HAR4M TU.

Published

on

RAMAI TAK FAHAM, BAGI HADIAH KAT MAK AYAH, BILA MEREKA DAH MNGGAL TERUS AMBIK BALIK..HAR4M TU..Ada anak-anak yang tak faham, dan anggap perkara pemberian barang pada orang tua itu isu remeh. Yang mana, waktu h4yat mereka masih ada, anak-anak hadiahkanlah barang seperti perabot, peti ais, dapur dan sebagainya. Apabila mak ayah dah tiada, anak yang memberi hadiah barangan itu tak boleh ambil balik barang tersebut. Jatuh hukum h4ram.

Ini yang dijelaskan oleh Ustaz Ahmad Nassri Ibrahim, yang mempunyai latar kepakaran dalam perancangan harta dan pengurusan : Faraid, Wasiat dan Hibah. Yang mana syarikat amanah wasiyyah shoppe berhad adalah pakar dalam pengurusan harta pusaka.

H4ram Ambil Balik Barang, Selepas Mak Ayah Meningg4l

Periuk letrik, peti ais, dapur, almari dan lain-lain perabot kita beli dan bagi kepada orang tua (ibu bapa). 
Bila mereka meningg4l dunia kita ambil balik pemberian sebab kita kata itu semua kita yang belikan untuk ibu.

HAR4M tu tuan-tuan. Barang – barang tu dah jadi pus4ka.

Tidak boleh ambil sebelum mendapat keizinan semua waris. Jangan suka-suka kita main ambil balik sebab ada hak waris lain dalam harta pus4ka tu. Barang yang dah bagi kat orang bukan milik kita lagi. Lain keadaannya kalau kita hanya bagi orang tua pinjam.

Jika was-was dan bimbang termakan harta b4til dari harta pus4ka, lebih baik kita rujuk kepada yang pakar.

Kredit foto : mynewshub.tv

Antara Persoalan Lanjut Ustaz Jawab

Soalan : Sebelum meningg4l, ibu saya pesan pulangkan barang kemas yang anak-anak belikan kepada pemberinya. Saya serahkan barang tersebut kepada pemberi, itu dibolehkan ke?

Jawapan : Barang kemas itu pus4ka ibu, pesanan ibu tu terpakai jika semua waris setuju. Jika ada seorang b4ntah kena f4raid.

Soalan : Contoh barang yang dibeli oleh kakak. Benda masih berhut4ng, beli nama mak, bukan nama kakak. Bila mak meningg4l, barang jadi pus4ka, kakak dah tak mahu bayar duit ansuran sebab barang dia tak boleh ambil kat dia sebab kata jadi pus4ka. Persoalannya hut4ng mak tu, siapa yang kena sambung bayar sebab barang nama mak. Dah kalau orang yang dok bayar tak boleh ambil barang tu. Sebab dah jadi pusak4 dah tentu dia berat nak sambung bayar ansuran bulanan. Contoh macam TV, perabot, barang elektrik.

Jawapan : Ni kena bincang dengan pemberi hut4ng, cek perjanjian jual beli. Barang hut4ng ni tak sempurna milik. Kalau hut4ng tu boleh ambil alih bolehlah ambil barang tu contoh mesin Cooway, tukar nama dan sambung bayar.

Fitn4h Dan Bah4ya Pus4ka Sangat D4hsyat

Kenapa Islam suruh sangat rancang harta dan urus pus4ka dengan betul. Kerana FITN4H dan B4HAYA pus4ka sangat d4hsyat.

3 kesan pus4ka tak diurus dengan baik dari sudut hukum ialah:

Termakan h4rta anak y4tim.

Pemegang am4nah kepada hart4 anak-anak y4tim tidak faham amanah dan terped4ya dengan harta.

Termakan hrta orang lain secara b4til.

Ada waris yang din4fikan hak oleh waris lain.

Menz4limi si pemilik harta.

Ada hak si m4ti belum ditunaikan waris seperti up4h haji, hut4ng dan sebagainya.

Kesemuanya adalah besar d0sanya kepada waris dan terlampau besar jika ada waris anak yatim yang diabaikan.

Tolong ambil tahu perancangan harta. Kira f4raid keluarga sendiri biar w4ris jelas apa hak mereka. Perkara-perkara asas yang w4ris kena tahu jika kita meningg4l dunia. Jangan tinggalkan pesanan tanpa dokumen atau pesanan yang tidak boleh dilaksanakan seperti w4siat kepada w4ris sendiri.

Sumber/Foto : Ahmad Nassri Ibrahim

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending