Connect with us

SEMASA

Fakt0r Hvjan Dan S3juk MeI4mpau Pvnca H4rga Sayur-sayuran Telah N4ik Mend4dak

Published

on

Fakt0r Hvjan Dan S3juk MeI4mpau Pvnca H4rga Sayur-sayuran Telah N4ik Mend4dak

Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) negeri mengesahkan faktor kenaikan harga sayur-sayuran di pasaran ketika ini berpunca daripada cuaca dan hu jan yang tldak menentu.

Pengarahnya, Mohd. Ridzuan Ab. Ghapar berkata, Jabatan Pertanian dan Iembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) memaklumkan bekalan sayur-sayuran di pasaran negeri ini berku rangan serta berlaku ker0sakan sayur-sayuran milik petani di Cameron Highland, Pahang.

“Selain itu, bekalan sayur-sayuran imp0rt turut berkurangan ek0ran negara pengeluar mengaIami keadaan cuaca sejuk meIampau serta kenaikan kos pengangkutan k0ntena dari negara asal.

“Sehubungan itu, Sksyen Pengu.at Ku asa KPDNHEP telah menjalankan pemeriksaan dan menyerahkan N0tis Pengesahan MakIumat Barangan (NPMB) ke atas pengimp0rt serta pemb0rong sayur bagi mendapatkan makIumat harga sayur-sayuran,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini

Semalam, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengge sa KPDNHEP dan FAMA menyelesaikan segera lsu kenaikan berg4nda harga sayur-sayuran di pasaran ketika ini.

Ini berikutan harga sayur-s4yuran kini meningkat sehingga mencecah 200 peratus sejak dua minggu lalu sehingga membeb4nkan para peruncit di negeri ini.

Sumber : HM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Majalah Sinar Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak MajalahSinar tidak  bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending