Connect with us

SEMASA

Tindakan Rem4ja Cina Ini P1mpin W4rga Em4s Uzvr Ke Masjid Buat Ramai Terh4rv Melihatnya

Published

on

Tindakan Rem4ja Cina Ini P1mpin W4rga Em4s Uzvr Ke Masjid Buat Ramai Terh4rv Melihatnya

Isu-isu perkauman di negara sahaja di seluruh dunia sememangnya satu isu yang agak s3nsitif, tambah-tambah kita di dalam Malaysia yang mempunyai masyarakat majmuk berbilang bangsa. Selama ini kita berjaya menjaga keharmonian yang dipertahankan sejak dari dahulu, biasalah sedangkan lidah lagikan terg!git, inikan pula Malaysia yang ada 80 etnik terutamanya di Malaysia Timur.

Di sebalik isu perkauman yang kadang-kadang disebarkan sebenarnya masih ramai yang saling hormat menghormati hingga menjadi kawan baik walaupun berbeza kaum atau agama. Apa yang menarik, menerusi perkongsian gambar oleh rakan Muslimah Al-Falah ii , jelas membuktikan sebenarnya masih ramai yang waras menolak isu perkauman di mana seorang

remaja berbangsa cina telah menolong seorang warga emas melintas jalan untuk ke masjid ketika solat Jumaat. Tindakan remaja berkenaan membuatkan netizen rasa terharu di mana rata-rata menyatakan rasa amat berterima kasih dan memuji tindakan remaja itu.

Dalam ruangan Facebook itu turut menyatakan, “Remaja cina yang saya kagumi, patut dicontohi remaja Islam. Hantar seorang pakcik uzur ke Masjid Al Falah utk solat Jumaat.”

Tindakan Remaja Cina Ini Pimpin Warga Emas Uzur Ke Masjid Buat Ramai Terharu.

“Bukan saja pimpin tangan pakcik turun dari kereta beliau, malah menggunakan tapak tangan beliau menutup kepala pakcik daripada terkena hujan. Kejadian ini dipercayai berlaku di masjid al falah, subang jaya, selangor.”

Tindakan Remaja Cina Ini Pimpin Warga Emas Uzur Ke Masjid Buat Ramai Terharu.

Menurut Joshua Lim, “Apa yang melahirkan sikap untuk remaja ini adalah daripada apa yang dia alami dari kecil sampai sekarang …. Keep this. Don’t change. Menurut Sue Jafree dia pernah menghantar pak cik ini ke masjid berkenaan kerana pak cik tersebut mempunya peny4kit asthma menyebabkan dia tidak boleh jalan jauh.

“We are human should be help one another is not race or religions. Hope more peoples do the same as this young guy,” kata Chow Yook May May pula.

Wann S Mehat pula memuji remaja berkenaan dengan berkatan “Well done. His parents raised him well.”

“Kita semua rakyat malaysia. Tak ada beza dari segi kaum atau agama. Walaupun saya cina. Tapi saya cintai negara saya. Saling menolong adalah amalan sebagai seorang manusia teruskan amalan ini. Kita semua rakyat malaysia. Kita patut berkerja bersama sama baru negara akan maju dan tidak dipandang rendah oleh negara lain.

Negara kita berbilang bangsa tetapi rakyat Malaysia adalah rakyat yang paling baik dan murah hati berbanding dengan negara negara yang lain. God bless. Keep the good example, ” kata pengguna Facebook bernama Smile Smile.

Sumber:theklasik.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Majalah Sinar Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak MajalahSinar tidak  bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending