Connect with us

SEMASA

Kegvguran K4ndungan Ak1bat Guru Ini Dis3rang Oleh Ibu Bapa Murid

Published

on

Kegvguran K4ndungan Ak1bat Guru Ini Dis3rang Oleh Ibu Bapa Murid

Kerana tidak berpuashati dengan penilaian anak di sekolah, ibu bapa menye.rang guru di sekolah hingga guru tersebut keguguran. Guru sambilan Sekolah Dasar (sekolah rendah) Karawang Kulon I di Karawang Barat, Eka Fanovita Mulyani, 28, bertindak membuat laporan polis terhadap ibu bapa salah seorang muridnya.

Ini kerana ibu bapa tersebut melakukan kekerasan terhadapnya hingga kandungannya keguguran. Menurut Eka, ibu bapa kepada muridnya itu datang ke sekolah pada 25 Oktober lalu selepas tidak berpuas hati dengan penilaian Eka terhadap anaknya.

Mereka mencarinya yang ketika itu sedang bersama murid kelas 5 di kelas komputer untuk penilaian kompetensi. Guru tersebut dimarahi, dibentak, diherdik dan dicaci oleh orang tua murid tersebut.

Berlaku perge.lutan sehingga menyebabkan lu.ka pada pergelangan tangan Eka. Setelah kejadian itu, dengan perasaan takut, Eka dihantar ke ruang guru untuk menenangkan diri dan dia turut peng.san.

S4kit Perut, Keguguran
“Ketika sedar, saya mengalami s4kit di bahagian perut dan dibawa pulang ke rumah,” katanya. Ketika di rumah dan buang air kecil, dia mengalami pend4rahan dan dibawa ke bidan terdekat.

Eka kemudiannya dirujuk ke H0spital Ibu dan Anak Dr. Djoko Pramono di Nagasari dan disahkan keguguran.

Bagaimanapun perkara tersebut telah diselesaikan dengan baik. Orang tua murid berkenaan meminta maaf atas apa yang berlaku tetapi Eka menyerahkan kepada pihak polis selepas laporan terhadap kes itu dilakukan.

Menurut Tribunnews, ibu bapa murid tersebut juga datang menjenguk Eka setelah dia mengalami keguguran

Sememangnya guru mahu menyampaikan ilmu sebaik mungkin buat anak-anak muridnya, namun keterbatasan media komunikasi semasa pembelajaran dalam talian menjadi masalah utama semasa suasana pandemik kini.

Itu antara yang disuarakan oleh Ketua Pegawai Pendidikan, Nandang Mulyana, di daerah Karawang, Jawa Barat.

Ibu bapa juga seharusnya lebih memahami keadaan para guru dan berbincang dengan baik dengan guru kepada anak-anak. Menyuarakan ketidakpuashatian dengan menggunakan kekerasan hanya merugikan diri sendiri.

Sumber : [Utusan Malaysia] [Tribunnews]

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Majalah Sinar Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak MajalahSinar tidak  bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending