Connect with us

AGAMA

ORANG TIDAK S0LAT SEBA1K APA PUN TET4P Ak4n MASvK NER4KA

Published

on

ORANG TIDAK S0LAT SEBA1K APA PUN TET4P Ak4n MASvK NER4KA

MENGAPA Orang Tidak Solat Sebaik Apapun Tetap Masuk Neraka, Ini Penjelasannya | Salah satu kepercayaan dalam islam merupakan orang kafir, walaupun suka berbuat baik, dia Tetap masuk neraka dan juga kekal di dalamnya. terlebih bila sudah kafir lalu memusuhi dan juga memerangi islam.

Allah Subhanahu wa ta’ala berfirman : إن الذين كفروا من أهل الكتاب والمشركين في نار جهنم خالدين فيها أولئك هم شر البرية

“Sesungguhnya orang – orang yang kafir ialah pakar kitab dan juga orang – orang yang musyrik (hendak masuk) ke neraka jahannam; mereka kekal di dalamnya. Mereka itu merupakan seburuk – buruk makhluk” (qs. Angkatan laut (AL) bayyinah: 6)

Doktor zakir naik sempat ditanya tentang prinsip tersebut. karna yang bertanya merupakan non muslim, pakar perbandingan agama itu juga memakai analogi buat menjelaskannya.

“Saudara, bila kita menjajaki ujian, semisal saya ujian ke akademi besar, terdapat 6 ujian yang wajib kuikuti: sains, matematik, bahasa Inggeris, bahasa india, sejarah dan juga geografi, saya wajib lulus seluruhnya.

Bila saya mencari nilai 100 dalam 5 mata pelajaran tetapi dalam satu pelajaran, sains, saya mendapati nilai 20, apakah saya hendak lulus? saya hendak terkandas, “kata doktor zakir naik.

“Jadi sama sama itu, keperluan buat berangkat ke syurga yang kesatu kau wajib mempunyai iman, selepas itu amal soleh, mengajak rakan kepada kebenaran dan juga menasihati rakan supaya bersabar.

Kau boleh jadi orang yang baik, kau boleh jadi bersedekah dan juga sebagainya, tetapi bila kau tidak mempunyai iman, bila kau tidak beriman kepada tuhan yang maha esa, bila kau tidak menyembah si pencipta yang sejati, kau terkandas dalam ujiannya.

Jadi supaya engkau lulus, kau wajib lulus dalam keempat syarat-syarat ini: iman kepada tuhan yang maha esa, jangan menyembah berhala, tidak beriman kepada tuhan yang salah.

Yang kedua, melaksanakan amal kebaikan. yang ketiga, mengajak rakan dalam jalur kebenaran (dakwah). yang keempat, menasihati rakan supaya bersabar.

Bila kau tidak beriman kepada tuhan yang maha esa dan juga kau menyekutukannya, hingga kau tidak lulus dalam ujian akhirat. kau terkandas. “[Ibnu k / tarbiyah]

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Majalah Sinar Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak MajalahSinar tidak  bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending