Connect with us

TERKINI

Wanita Tersebut Dipercayai Jadi Punca Puluhan Rumah Di Kawasan Tersebut Terbakar Kerana Busy “MEMBAWANG” Sampai Terlupa Pula Nak Tutup Api Dapur Gas

Published

on

Wanita Tersebut Dipercayai Jadi Punca Puluhan Rumah Di Kawasan Tersebut Terbakar Kerana Busy “MEMBAWANG” Sampai Terlupa Pula Nak Tutup Api Dapur Gas

Puluhan rumah di sekitar Kompleks perumahan Lepping, Kecamatan Tamalate, Makassar, Indonesia dilaporkan terbakar disebabkan letupan gas di dapur.

Ketua bomba Kota Makassar, Hasanuddin, menyatakan bahawa sebanyak 95 buah rumah hangus musnah akibat kebakaran tersebut.

Dalam insiden itu, pihaknya dilaporkan telah mengerahkan puluhan jentera bomba dan anggota ke lokasi bagi memadam kebakaran.

“Sebanyak 22 jentera bomba dan 95 anggota yang dikerahkan ke lokasi untuk memadam kebakaran,” kata Hasanuddin.

“Api berjaya dipadamkan kira-kira pukul 12.30 tengah hari waktu tempatan,” ujarnya.

Salah seorang penduduk mendakwa bahawa kejadian tersebut berpunca daripada seorang wanita yang sibuk bergosip sehingga terleka untuk mematikan api di dapur.

“Ini berpunca dari kelalaian seorang makcik yang sedang memasak dan kemudian bergosip dengan jirannya,” kata penduduk itu.

Pemantauan yang dibuat di lokasi kejadian mendapati semua penduduk yang terjejas terpaksa melarikan diri dan menumpang tidur di masjid.

Terdapat juga beberapa penduduk yang sedang mengumpulkan barang-barang yang masih boleh disimpan.

Ketua Perkhidmatan Sosial Kota Makassar, Rusmayani Masjid menyatakan bahawa pihaknya kini sedang berusaha untuk menyediakan keperluan makanan buat mangsa kebakaran.

Sumber: suarasumut.id

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Majalah Sinar Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak MajalahSinar tidak  bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending