Connect with us

AGAMA

Selalu Rasa M4las Nak Beribadah,Sila Semak Dua Punca Ini Yang Mungkin Menjadi Penyebabnya Yang Kita Tidak Tahu Sebelum Ini

Published

on

Selalu Rasa M4las Nak Beribadah,Sila Semak Dua Punca Ini Yang Mungkin Menjadi Penyebabnya Yang Kita Tidak Tahu Sebelum Ini

Adakah anda sedar apa yang menyebabkan diri malas beribadah? Sebenarnya kita mampu baca quran sehari 1 juzuk, tapi kenapa rasa malas, kita juga mampu untuk tahajud tapi malas melakukannya sekalipun terbangun di sepertiga malam terakhir. Kenapa terjadinya begitu? Mari kita ambil tahu penyebabnya:

1. Maksi4t

Dosa maksi4t yang dilakukan oleh diri kita akan membuat tubuh ini berat melaksanakan ibadah, fikiran dan hati pun akan gelis4h dan tidak menemukan kenikmatan ketika beribadah, jadi sekalipun melakukan ibadah kita bergegas untuk selesai.

Mari kita semak maksi4t yang telah dilakukan oleh anggota tubuh kita, mata berpotensi melakukan maksi4t dengan melihat sesuatu yang diharamkan, misalnya melihat aurat wanita yang terbuka, apakah kita suka melakukan hal tersebut? Menikmati aurat orang lain yang tersingkap. Maka hentikan perbuatan ini jika mahu diri rajin beribadah.Selanjutnya, telinga kita, berpotensi maksi4t dengan cara mendengar hal-hal yang tak diperkenankan oleh Allah. Misalnya mendengar ghibah, kata-kata makian, perkataan dusta, astaghfirullah mungkin sering sangat ya kita melakukan hal ini. Malah sangat sukar untuk menitiskan air mata ketika mendengar lantunan ayat quran.

Tambahan lagi mulut kita, sering berm4ksiat membicarakan k3burukan orang lain, berkata kotor atau lucah, menyakiti perasaan orang lain, bagaimanakah kita rajin beribadah ketika setiap anggota tubuh kita banyak melakukan maksi4t dan lisan kita jarang beristighfar.

Kalau dibiasakan terus-menerus melakukan maksi4t, akibatnya kita akan merasa sangat berat melakukan kebaikan, ibadah wajib maupun sunnah.

2. Makanan H4ram

“Dan Kami nampakkan neraka Jahannam pada hari itu kepada orang-orang kafir dengan jelas. Iaitu orang-orang yang matanya dalam keadaan tertutup dari memperhatikan tanda-tanda kebesaran-Ku, dan adalah mereka tidak sanggup mendengar. (QS. 18: 100-101)

Makanan haram juga boleh menjadi penyumbat organ tubuh kita dalam melakukan ketaatan pada Allah. Ingat bahawa makanan yang kita ambil akan disalurkan zat-zatnya melalui peredaran d4rah ke seluruh tubuh, ketika makanan har4m sampai ke telinga, maka telinga kita gah mendengar lantunan ayat, ketika sampai ke mata, mata kita sukar menolak memandang hal yang haram dipandang.

Sahabat sekalian, mari mengelakkan m4ksiat dan sentiasa menyemak status halal makanan yang kita ambil. Semoga Allah mengurniakan kecintaan akan beribadah kepadaNya.

Anda dah baca?Apa pendapat anda?Jangan lupa komen dan share ya,Terima kasih

Sumber: pelikdunia.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending