Connect with us

AGAMA

“Jangan Ketepikan Ibu Bapa Atas Alasan Taat Suami” – Pesanan Buat Para Isteri Di Luar Sana

Published

on

“Jangan Ketepikan Ibu Bapa Atas Alasan Taat Suami” – Pesanan Buat Para Isteri Di Luar Sana | Seperti yang semua sudah sedia maklum, syurga seorang perempuan yang belum berkahwin terletak di bawah tapak kaki ibunya, tetapi bagi seorang wanita yang sudah bergelar isteri, syurganya terletak di bawah kaki suami

Walaupun tiada hadis sahih yang berkata sedemikian namun ianya boleh dianggap sebagai suatu metafora di mana untuk seorang isteri itu menjadi ahli syurga adalah dengan mentaati suaminya, yang demikian cukup banyak ayat Al-Quran dan hadis Baginda.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: Wanita (isteri) solehah adalah yang taat lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada dikeranakan Allah telah memelihara mereka. (an-Nisaa’: 34).

“Jangan Ketepikan Ibu Bapa Atas Alasan Taat Suami” – Pesanan Buat Para Isteri Di Luar Sana

Bila menyebut perkataan ibubapa seakan terasa diri kita masih kecil dan bersekolah. Namun demikian, selagi kita ada ibubapa, walaupun tidak lagi bersekolah dan sudah berumur, kita mesti menghormati dan berbakti kepada mereka. Malah menjadi suatu kewajipan kita untuk membahagiakan mereka. Banyak cara yang boleh dilakukan oleh seorang anak bagi membahagiakan kedua ibubapa. Di sini saya ingin berkongsi dan berbagi 10 cara bagaimana untuk membahagiakan kedua ibu bapa kita. Di antaranya adalah:

1.Memberi nafkah

Bagi anak yang sudah bekerja samada makan gaji atau bekerja sendiri maka perlulah memberi nafkah kepada kedua ibubapa. Walaupun ibubapa kita orang kaya tetapi kita masih lagi tidak terlepas daripada tanggunjawab memberi nafkah kepada mereka. Walaupun ibubapa kita tiada masalah kewangan, apa lagi kalau mereka sedang mengalaminya – jadi lebih-lebih lagilah kita perlu membantu mereka. Terdapat ibu bapa yang berdepan dengan masalah kewangan. Mereka tidak dapat lagi melakukan tugas seharian disebabkan faktor usia atau kesihatan. Kalaupun berkerja, tetapi tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan keluarga yang semakin meningkat. Justeru menjadi tanggungjawab anak memberi nafkah atau bantuan kewangan kepada ibubapa. Sebenarnya sumbangan tersebut, tidak seberapa berbanding dengan jasa ibubapa membesar dan mendidik kita.

Dalam perkara memberi nafkah ini, ramai di antara kita memberi wang hanya kepada ibu/emak sahaja dan tidak kepada ayah/bapa. Ini adalah atas dasar niat, kalau kita beri wang kepada ibu/emak maka wang itu juga akhirnya akan diberi kepada ayah/bapa. Paling baik bila kita beri duit kepada ibubapa, kita beri sendirilah kepada emak dan ayah. Itu lebih membahagiakan mereka daripada kita beri sekaligus kepada emak dan tidak pun beritahu emak untuk membahagikannya kepada ayah juga. Lebih baik walaupun kita beri RM100, tetapi hulur sendiri kepada emak dan ayah. Itu lebih membahagiakan mereka jika kita boleh buat seperti itu. Itu bagi anak yang tinggal berdekatan. Bagi anak yang tinggal jauh dan tidak boleh hulur sendiri duit kepada emak dan ayah, bolehlah masukkan ke dalam akaun bank mereka.

2. Menyediakan tempat tinggal.

Mungkin kebanyakan ibubapa kita sudah ada tempat tinggal. Ada sesetengah ibubapa yang tidak bernasib baik kerana tempat tinggal sudah tiada atau tempat tinggal sudah ada, tapi tidak sempurna dan tidak sesuai untuk didiami. Adalah menjadi tanggungjawab anak menyempurnakan dan menyediakan tempat tinggal yang lebih sesuai kepada ibu bapa. Paling baik jika ibu bapa dibawa tinggal bersama agar dapat menjamin keselamatan dan keperluan harian mereka diuruskan dengan baik.

3. Memberi kasih sayang.

Kita biasa dengar dan maklum bahawa pahala diperolehi oleh anak-anak bila melihat sahaja muka kedua ibubapa. Melihat sahaja wajah kedua ibubapa dah boleh pahala, apalagi memberi kasih sayang, lebih-lebih lagilah pahalanya.Terdapat 4 perkara jika memandangnya pun dapat pahala. Empat perkara tersebut adalah wajah ibubapa, al-quran, lautan dan Ka’abah. Ini adalah seperti hadis yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a bahawa Rasulullah saw bersabda: “Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan.” – (Riwayat Abu Nuaim) dan ditambah dengan “Melihat Ka’abah”. (Riwayat Abu Daud).

Memberi kasih sayang kepada ibubapa adalah sebagai membalas kasih sayang yang selama ini telah dicurahkan oleh mereka kepada kita. Kasih sayang ibu dan bapa tidak pernah padam terhadap anaknya. Jadi seharusnya kasih sayang itu dibalas dengan sebaik-baiknya. Anak yang baik tidak akan melupai jasa dan kasih sayang kedua ibubapa. Anak soleh sentiasa berdoa kepada Allah agar ibubapa mereka diberkati dan dicucuri rahmat. Firman Allah bermaksud: “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayang memelihara dan mendidikku ketika kecil.” (Surah al-Isra, ayat 24).

4. Memberi perhatian.

Kasih sayang lain, perhatian lain. Ibu bapa yang diabaikan akan merasai kesunyian. Mereka terasa disisih dan dan seperti tidak diperdulikan. Duit sudah diberi tetapi jarang-jarang atau tidak bertanya khabar langsung sebab sibuk dengan urusan kerja. Hal ini boleh memberi tekanan perasaan dan menyebabkan kemurungan kepada ibubapa. Jika keadaan ini berterusan, ianya akan memberi kesan buruk kepada kesihatan fizikal dan mental ibu bapa. Sebagai anak jika tidak sempat hendak ziarah dan menyantuni kedua ibubapa, sekurang-kurangnya telefonlah untuk bertanya khabar dan berbual-bual sebagai mengubat kesunyian dan kerinduan mereka.

5.Memenuhi permintaan.

Seboleh mungkin, kita perlu memenuhi permintaan ibubapa, selagi ianya tidak bercanggah dengan ajaran agama. Ibubapa seringkali memerlukan bantuan anak untuk melaksanakan sesuatu keperluan. Permintaan itu mungkin dalam bentuk kewangan, tenaga dan masa. Memenuhi permintaan ibu bapa perlu diutamakan berbanding melakukan tugas lain. Sesungguhnya, memenuhi permintaan ibu bapa lebih baik berbanding melakukan ibadat sembahyang sunat, berpuasa sunat, dan seumpamanya. Malah keutamaan berbakti kepada ibu bapa lebih utama berjihad di medan perang. Diriwayatkan daripada Bukhri dan Muslim, Ibnu Umar berkata: “Saya telah bertanya kepada Nabi Muhammad: Apakah perbuatan disukai oleh Allah? Lalu baginda bersabda: Sembahyang pada waktunya. Kemudian apa? tanya saya lagi. Baginda menjawab: Berbakti kepada kedua ibu bapa. Saya bertanya: Apa lagi. Jawab baginda: Berjihad pada jalan Allah.”

6. Melakukan apa yang disukai ibubapa.

Ibubapa sudah tentu mengharapkan anaknya melakukan sesuatu yang baik pada pandangan mereka. Melakukan perkara yang tidak sukai ibu bapa bermakna melakukan perbuatan derhaka. Anak derhaka kepada ibu bapa tidak mendapat keberkatan dalam kehidupannya. Sesiapa derhaka kepada ibubapa disegerakan balasan di dunia dan tidak terlepas di akhirat.

Sabda Rasulullah bermaksud: “Dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia ialah zina dan menderhaka kepada dua ibu bapa”.(Hadis riwayat Tirmizi).Dalam hadis lain diriwayatkan al-Hakam bermaksud: “Semua dosa akan ditangguhkan Allah, yakni balasan menurut kehendak-Nya hingga ke hari kiamat, kecuali balasan menderhaka kepada kedua ibu bapa. Maka sesungguhnya Allah menyegerakan balasan kepada pelakunya pada masa hidupnya sebelum mati.”

7. Bercakap dengan lemah lembut.

Satu cara menjaga perasaan ibu bapa ialah bercakap lemah lembut dengan mereka. Suara hendaklah direndahkan dan jangan membantah permintaan mereka. Firman Allah bermaksud: “Tuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah, dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya, atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata cis! terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut.” (Surah al-Israk, ayat 23). Sesungguhnya, anak ditegah membantah kata-kata ibu bapa dengan suara tinggi atau bermaksud merendahkan kedudukan ibu bapa. Lebih baik berdiam diri daripada berkata-kata yang mungkin menyinggung perasaan ibu bapa. Kemudian jika ada kesempatan, gunakan cara yang lembut untuk menjelaskan keadaan sebenar.

8. Menghadiahkan kejayaan.

Walaupun kita dah bekerja dan mempunyai keluarga sendiri, kita masih perlu berkongsi kejayaan dengan kedua ibubapa kita. Jadi, jika kita memperoleh kejayaan dalam pelajaran, mendapat pekerjaan, dinaikkan pangkat, mendapat sesuatu anugerah dan seumpamanya, seharusnya dimaklumkan kepada ibu bapa. Kita perlu berkongsi kejayaan tersebut dengan Ibu bapa dan mereka dibawa bersama-sama dalam majlis untuk meraikan kejayaan itu. Ibu bapa sentiasa mengharapkan kejayaan anak mereka. Anak hendaklah berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan agar dapat dikongsi kegembiraannya bersama-sama dengan ibu bapa.

9. Meluangkan masa bersama-sama.

Anak yang tinggal berasingan dengan ibu bapa perlu kerap meluangkan masa mengunjungi ibu bapa. Ibu bapa berasa senang menerima kunjungan dan menatap wajah anaknya. Bagi anak yang tinggal jauh, maka perlulah mencari peluang yang ada untuk balik ke rumah kedua ibubapa untuk menjengok dan menyantuni mereka.

10. Mendoakan kebaikan untuk ibu bapa.

Anak perlu sentiasa mendoakan kebaikan untuk ibu bapanya. Amalan mendoakan kebaikan untuk ibu bapa perlu diteruskan biarpun ibu bapa telah meninggal dunia. Sabda Rasulullah bermaksud: “Apabila meninggal seseorang itu, maka terputuslah segala amalannya, melainkan tiga perkara iaitu sedekah jariah yang berterusan memberi manfaat, ilmu yang memberi kebaikan diajarkan kepada orang lain dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kebaikan kepada kedua ibu bapanya”. (Hadis riwayat Muslim).

 

 

 

Walaupun ibubapa sudah lama meninggal dunia, janganlah kita lupa menyedekahkan pahala bacaan zikir dan al quran seperti Al Fatihah,Yassin atau surah-surah lainnya setiap kali selepas solat. Mudah-mudahan bila kita tidak lupa kepada kedua ibubapa dengan menyedekah pahala bacaan al quran dan zikir, esok-esok nanti anak-anak kita tidak lupa kepada kita. Ini adalah kerana kita juga akan melalui umur tua dan akan jadi seperti ibubapa kita jika Allah panjangkan umur. Seandainya kita tidak ingat kepada ibubapa, anak-anak kita pun tidak akan mengingati kita. Pun begitu, kebaikan yang dilakukan anak kepada ibubapa sebenarnya amat kecil. Anak tidak mampu untuk membalas jasa ibu bapa sepenuhnya biarpun dia berbakti sepanjang hayatnya.

Ibubapa adalah pemimpin kita, kita pula akan jadi pemimpin kepada anak-anak kita. Anak-anak akan mencontohi kita bukan melalui kata-kata, tetapi melalui perbuatan dan akhlak kita. Kalau kita ada ibubapa yang sakit atau sudah nyayuk atau tidak boleh berkomunikasi dengan baik atau mermerlukan bantuan kewangan maka layanilah dan santunilah mereka dengan baik. Sekiranya kita menunjukkan akhlak dan perbuatan yang tidak elok, esok nanti anak-anak kita akan melayan kita dengan perbuatan seperti itu.

Kalau kita ada ibubapa yang sakit yang memerlukan tukar lampin (pampers), kita kena galakkan anak-anak turut serta membantu. Ini bertujuan supaya mereka tahu, pada suatu hari nanti inilah tanggungjawab dan tugas yang perlu mereka lakukan. Kalau kita layan ibubapa kita dengan baik, inshaAllah anak-anak akan layan kita dengan baik.

Sebenarnya, banyak cara yang lain untuk membahagiakan orang tua. Hanya anda sebagai seorang anak yang tahu caranya. Semoga tulisan ini membantu pembaca semua dalam membahagiakan orang yang anda cintai. Setiap anak wajib berbakti dan mentaati ibu bapa bertujuan membahagiakan kehidupan mereka melalui hari tua. Ajaran Islam meletakkan ibu bapa pada kedudukan yang mulia. Banyak bakti yang boleh dilakukan kepada ibu bapa. Bakti itu mungkin dalam bentuk metarial atau perhatian dan hubungan kasih sayang.Ini bersesuaian dengan keadaan fizikal ibu bapa yang semakin uzur dan memerlukan lebih perhatian.

Gunakan kesempatan yang ada untuk melakukan bakti terhadap ibubapa dengan sebaik mungkin. Masa untuk anak berbakti kepada ibubapa sebenarnya semakin suntuk. Lambat laun ibubapa akan meninggal dunia. Bertindaklah sebelum terlambat, selagi ibubapa atau salah seorangnya masih ada. Berbakti kepada ibubapa menjadi lebih bermakna ketika mereka masih hidup!.

Sudahkah anda membahagiakan kedua ibubapa? Hanya anda sebagai seorang anak yang mampu menjawabnya…!!

Sumber: kataustaz.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending