Connect with us

AGAMA

kebaikan mandi sebelum subuh, Rugi Kalau Tak Amalkan

Published

on

Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah :

1. Kulit lebih lembut dan halus

Pada waktu pagi selalunya anda akan memasang “water heater” untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah ret4k. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. Melancarkan peredaran darah

Jika peredaran d4rah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

3. Meningkatkan kesuburan

Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon t3stosteron pada lelaki dan hrmon estr0gen untuk wanita.

4. Mengurangkan r1s1ko d4r4h t1ngg1

Untuk anda yang memiliki peny4kit d4r4h t1ngg1, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan peny4k1t anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, peny4kit anda akan pulih.

5. Mengurangkan tek4nan serta tenang

Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran d4rah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah t4biat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. Meningkatkan sel d4rah putih

Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel d4rah putih di dalam tubuh badan. apabila s3l d4rah putih banyak, maka daya tahan peny4kit dan tubuh badan boleh melawan v1rus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dij4ngkiti dengan sebarang peny4kit.

Sumber : nasihatustazz.blogspot.com

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending