Connect with us

SEMASA

Anak2 Mnangis Menahan Lapar, Anak2 Mlnta Nasl Dengan Jlran, Tapi Dlmarahi Pula

Published

on

Anak2 Mnangis Menahan Lapar, Anak2 Mlnta Nasl Dengan Jlran, Tapi Dlmarahi Pula

Ibu tunggal yang masih menangung 3 anaknya yang masih kecil memohon bantuan makanan seperti beras untuk keperluan makanan kepada anak-anaknya yang menahan klparan.

Difahamkan sebelum ni ibu tersebut ada mengambil upah mencuci pakaian-pakaian dan diberi upah sebanyak RM5 sehari.

Wang inilah ibu ini gunakan untuk membeli makanan dan susu anak namun sekarang beliau sudah tidak mempunyai sebarang pekerjaan ditambah lagi dengan ksukaran hidup keluarga ini.

Tiga anaknya yang berusia 5 tahun, 3 tahun dan 1 tahun hanya makan dengan meminta-minta nasi dari rumah jiran sebelah.

Namun difahamkan mereka ini selalu dmrahi kerana terlalu kerap meminta nasi mungkin kerana jiran mereka juga mengalami kekurangan makanan (jadi tak boleh nak salahkan jiran,sebab mereka pun susah).

Pada 25/9/2021 sekitar jam 3.40 petang, penulis menerima 1 mesej whatsapp daripada seorang ibu tunggal yang bernama Samila merayu meminta bantuan makanan. Mesejnya seperti berikut…

“Assalamualaikum wbt disini saya m0h0n ke iklasan hati sesiapa sahaja, saya m0h0n bantulah kami dari segi makanan saya tak minta apa apa saya cuma minta beras sahaja untuk mengisi alas perut.”

“Anak-anak saya yang sekarang menahan lapar, anak-anak cuba minta nasi dengan jiran pun dmrahi lagi. Mungkin jiran dah bosan hari hari pinjam beras minta gula kasi minum anak anak ya saya juga faham keadaan skrng orng semua susah ya Allah saya tahu mungkin ini adalah cubaan kepada kami sekeluarga”.

“Saya redho dgn ikls hati saya sudah berusaha mencari pekerjaan demi mananggung anak anak saya.. orang suruh suci kain bayar 5 ringgit pun saya dah buat demi untuk membeli beras untuk keperluan anak-anak makan.”

“tapi skrg nie tauke tauke kedai pun hanya memerlukan kan pekerja yang lengkap surat ..”ya Allah apa saya nak buat t0l0ng la hamba mu ini anak pun skrng nie menagnis sudah kerana klpran sudah nasi jiran bagi pun hanya sengenggam tangan saja ya Allah”

“Ibu mana hati tak hancur bila melihat anak anak nya Masih klpran lagi dan masih minta makanan tapi ibu tak boleh sebabkan keadaan terlalu sempit saya hanya seorang ibu tunggal yang dah di tinggalkan suami.. di sebabkan kahwin lain dan tak bertanggungjawab keatas anak-anak sudah..

“saya mohon walaupun susu sudah tiada 1kg gula jadi susu pun boleh la dan 1 kg beras pun cukup sudah saya tak minta apa2 saya cuma minta kepada warga yang berkemampuan itu sahaja saya bukan nak tipu minta duit ataupun mengambil kesempatan..”

“Saya m0h0n bantu la demi anak-anak saya… semoga Allah mengirim kan se0rang umat-Nya untuk membantu kami amin. Alamat saya di Sandakan batu tiga kilang udang sesiapa sudi membntu boleh la call saya dan no ini 0145354993 sekian trima kasih assalamualaikum wbt”

Kemudian penulis ada menemu ramah ibu ini dengan mengajukan beberapa soalan dan beberapa maklumat berjaya dicatatkan bagi memudahkan urusan orang ramai yang berhati mulia dan ikhlas nak bantu keluarga ni.

Antara maklumat yang penulis terima adalah :-

Nama Ibu Tunggal : Puan Samila

Pekerjaan : Tidak Bekerja

Bilangan Anak : 3 (5 tahun,3 tahun, 1 tahun)

Jenis Bantuan Yang Diperlukan : Beras dan susu pekat sahaja untuk anaknya makan (ini yang ibu ni minta)

No Akaun Bank : Tiada

Alamat : Kampung Atas Air, 90000 Sandakan, Sabah

Sumber ini didapati dari sinar bayu. Sila tekan sinar bayu di bawah ini untuk mendapat info.

Sumber: buletin /sinarbayu

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di majalah sinar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending